21 Haziran 2012 Perşembe

Soma Küpü



Soma küpü benzer bozyaplar arasında en bilineni ve popüler olanıdır. Bu küp yedi parçadan oluşmaktadır. Danimarkalı yazar ve bozyap mucidi Piet Hein tarafından icat edilmiştir. Bir matematik konferansı dinlerken bütünlerin kücük parçalardan oluştuğu görüşünden yola çıkarak konferans sırasında parçaları çizmiştir. Bu bozyap ile üç boyutlu yüzlerce şekil yapabilmek mümkündür. Parçalarla oynayanların geometrik düşünme yeteneğinde hızlı bir gelişme olduğu görülmüştür. İlk başlarda problemleri deneme yanılma ile çözerken , birkaç gün sonra gözlerinizi kapattığınızda üç boyutlu şekilleri kafanızda oluşturabildiğinizi siz de görebilirsiniz. Özellikle çocuklar için hem eğlendirici hem de son derece eğitici bir oyuncak olduğu söylenebilir.
Soma küpü o kadar popüler olmuştur ki, soma küpü ile uğraşmış olan matematikçiler dahi vardır. Bazı üç boyutlu şekillerin yapımı ile uzun süre uğraşılmış, sonunda bunların imkansız olduğu matematiksel olarak ispatlanmıştır.
 

Eğer geometrik düşünme yeteneğinizi geliştirmek ve şekilleri kafanızda oluşturabilecek hale gelmek istiyorsanız soma küpü parçalarının şekillerini kafanıza yerleştirerek çalışmaya başlayabilirsiniz. Önce gözünüzü kapatın ve yandaki yedi parçayı hatırlayın
Aşağıdaki şekil iki parçadan oluşmaktadır. Yeni başlayanlar için parçaları kullanmadan, zihinde oluşturulabilecek güzel bir şekil. İlk başta iki parçadan oluşan şekilleri hayal ederek çözmeye başlayabilirsiniz.
                                                                                        
Soma küpü ile siz de kendi şekillerinizi oluşturabilirsiniz. Deneme yanılma yöntemi ile oldukça ilginç şekiller elde edebilmek mümkün. Oluşturduğunuz şekillere isim de verebilirsiniz. Soma küpü tek kişi ile oynanabildiği gibi zamana karşı yarışarak iki kişi ile de oynanabilir. Bu durumda herkesin kendi soma küpünün olması oyunu daha eğlenceli hale getirecektir. Kendi soma küpünüzü yapmak isterseniz en basit yöntem ilkokullar için satılan birimküplerden almak ve bunları bir sert plastik yapıştırıcısı ile (Benim tercihim Tangit) birbirine yapıştırmaktır. Bu şekilde farklı bozyaplar da yapılabilir.
Soma küpü ile ilgili şekil arıyorsanız bu sitede binlerce var. Buradan istediğiniz şekilleri oluşturup eğlenebilirsiniz. Ayrıca "Soma cube shape" yazarak bir google araması yaparsanız yine yüzlerce şekil bulabilirsiniz.

Eğer elinizden ağaçişleri geliyorsa Bauhaus gibi bir marketten alacağınız 20x20 mm ölçüleinde gürgen çıtalardan keserek de kendi küpünüzü yapabilirsiniz. Kendi bozyaplarınızı nasıl yapacağınızı ileride uzun uzun anlatacağım. 






3 yorum:

  1. yararlı bişey teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. ödevde yardımcı oldu ama biraz daha bilgi lazım

    YanıtlaSil
  3. soma küpleri nedir nasıldır bilgiler kısaca verilmiş bana 4 sayfa lazım yeterli degil ama bu bilgilerden dolayı tessekür ederim

    YanıtlaSil